Mr. & Ms. Fair.

Avagy hogyan járjunk el, ha egy elhagyott tárgyat találunk.

Sokan jártak már úgy, hogy sietségükben, a zsebből kihullva elveszítettek valami fontosat. Számtalan kulcs, személyes iratok, telefonok, táskák szerepelnek azon tárgyak listáján, amelyeket tulajdonosaik elvesztik és a megtalálók próbálnak visszajuttatni.

Évente több ezer tárgy veszik el.
A jelzés nélküli tárgyak visszajuttatása nehézkes.

Az emberek nagy része becsületes, hiszen nagy értékű tárgyat is adtak már le. Az talált tárgyak között az informatikai eszközök, telefon, laptop, pendrive, továbbá ékszerek, készpénz, irattárcák is gyakran kerülnek becsületes megtalálókhoz. De mit tehet és mit köteles tenni a megtaláló a talált tárggyal?

A találás helyétől függően a megtalálónak a következőkben leírtak szerint kell eljárnia.

  • Közterületen talált tárgy esetén meg kell kísérelni átadni azt az elvesztőnek, ha a talált tárgy a tulajdonosra vonatkozó adatot tartalmaz, azt illik visszajuttatni, postai úton vagy személyesen. Ha a talált tárgy tulajdonosa, elvesztője nem azonosítható, azt nyolc napon belül le kell adni a jegyzőnek.
  • Tömegközlekedési eszközön talált tárgy esetén azt a járművezetőnek kell átadni.
  • Nyilvános intézményekben az üzemeltető alkalmazottjának kell átadni az ott talált tárgyakat.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) részletesen szabályozza a talált tárgyak kezelésének szabályait, ezért erre nem térünk ki. (A hatályos jogszabály itt érhető el.)

Azért azt még érdemes megjegyezni, hogy a találó a közterületen talált tárgy tulajdonjogára igényt tarthat, amennyiben a tulajdonos a törvényben meghatározott ideig nem jelentkezik érte, valamint a találó a rá vonatkozó jogszabályi kötelezettségeknek vele kapcsolatban eleget tett. Ha azonban a találó nem követi a jogszabály előírásait, akkor azzal akár bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetését is kockáztathatja.

Ugyanakkor a találó, bizonyos feltételek teljesülése esetén, a jogszabály megfogalmazása szerint “találódíj”-ra jogosult. A találódíj mértéke az elvesztő és a megtaláló közötti megállapodáson alapul és a jogszabály nem határozza meg annak mértékét, mindössze annyit mond, hogy méltányos összegűnek kell lennie. A gyakorlat szerint a tárgy értékének 10-15 százaléka a találói díj, de ezt a felek megállapodására bízza.

A Ptk. így fogalmaz:

(1) Ha a talált dolog nagyobb értékű, és annak tulajdonjogát a találó nem szerzi meg, a találó méltányos összegű találódíjra jogosult, ha mindent megtett annak érdekében, hogy a tulajdonos a dolgot visszakaphassa. A találódíj a találótársakat egyenlő arányban illeti meg.

Gyakran látjuk, hogy egy elveszett tárgy tulajdonosa találói díjat kínál fel, de többnyire a segítő szándék vezérli a megtalálót. Tehát a közösségi oldalakon megfigyelhető gyakorlat teljes mértékben megfelel a jogszabályi előírásoknak, hiszen a megtalálók megpróbálják maguk felkutatni a tulajdonost. Erre azonban csupán nyolc nap áll rendelkezésükre, ami gyakran nem elegendő, ezt követően már jogellenesen tartja magánál a talált tárgyat, ha nem adja le a helyileg illetékes jegyzőnél.

Pontosan ebben a visszajuttatásban nyújt segítséget szolgáltatásunk.

Jobb, ha felkészül az ember!
Így már sokkal egyszerűbb a dolog!

A közterületen talált tárgyat meg kell kísérelni átadni azt az elvesztőnek, ha a talált tárgy a tulajdonosra vonatkozó adatot tartalmaz. Azonban nincs minden elvesző tárgy névvel, címmel felmatricázva és bizonyos esetekben ez nem is lenne célszerű.

Az általunk forgalmazott okos eszközök segítségével azonban minden azokkal ellátott tárgy magán hordozza a tulajdonos információit, anélkül, hogy az a személyes adatokat védtelenné tenné.

Nincsveszve.hu
Nincsveszve.hu

Így, amennyiben a megtaláló olyan elvesztett tárgyat talál, amelyen például egy Nincsveszve kulcstartó van, abban a pillanatban, ahogy a kezébe vette, közvetlenül email üzenetet küldhet a tulajdonosnak, eleget téve ezzel a jogszabály által meghatározott elsődleges kötelezettségének.

Ezen túl az eszközök használata védi a megtalálót, hiszen az email által igazolható a megtalálás időpontja, amelyből a leadásra rendelkezésre álló idő is meghatározható, valamint szándéka, hogy a talált tárgyat vissza kívánja juttatni a tulajdonosnak.

Sőt olyan eszköz áll a tulajdonos rendelkezésére, amelyen a fent említett találói díjat is kitűzheti. Persze nem kell mindjárt a használatba vételkor eldöntenie, hogy amikor elveszti, majd mekkora díjat kínál a megtalálónak, mert ezt utólag is megteheti és korlátlan alkalommal megváltoztathatja, akkor is, amikor az eszközzel felszerelt tárgy már elveszett.

Mikor lehet ez az eszköz hasznos számunkra? Bármikor, hiszen a legfigyelmesebbekkel is előfordul, hogy egy nehéz nap rossz pillanatában, a máskor megszokott mozdulat elmaradása, egy fontos tárgy elvesztéséhez vezet. Sokkal egyszerűbb egy okos eszközzel felszerelt kulcscsomó visszajuttatása a megtaláló számára és sokkal gyorsabban kerül vissza a tulajdonoshoz, mert az eszközök olyan biztonságos, de közvetlen kapcsolatot biztosítanak, amely nem igényli a tulajdonos kutatását.

Egy mondatban összefoglalva: Nem tudjuk, hogy kié, amit találunk, mi az email címe, de emailt küldünk neki és ha válaszol, már vissza is kapja azt!

Nem csak egy kulcstartó!

Íratkozz fel hírlevelünkre!

[newsletter_form type=”minimal” lists=”undefined” button_color=”undefined”]

Adatvédelmi tájékoztató